Nationaal Park Lauwersmeer

Het water op en vogels spotten in Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer, unieke vakantiebestemming Nederland.
Boek een huisje in de natuur in omgeving Nationaal Park Lauwersmeer. Een perfect idee voor je vakantie Nederland 2022.
Je kunt nu een huisje in de natuur Groningen of Friesland huren.

Heerlijke huisjes in de natuur banner

Een uniek Nationaal Park in Nederland

Er zijn veel Nationaal Parken in Nederland te vinden, maar er zijn er maar weinig waar je watersport, vogels spotten én de natuur kan combineren. Waar dit wel kan is in Groningen, in Nationaal Park Lauwersmeer. Dit park is ontstaan nadat er in 1969 een dam werd gebouwd uit angst voor overstromingen. Door deze dam ontstond er een nieuw landschap, wat vooral voor vogels een echt paradijs bleek. Doordat deze natuur zo bijzonder is, is hij aangewezen als Nationaal Park.

Huisje in de natuur huren voor 2, 4, 6 of 8 personen.

Bezoekers zijn hier, in Nationaal Park Lauwersmeer, niet alleen overdag welkom, maar ook ’s nachts. Het is dan ook mogelijk hier een 2, 4, 6 of 8 persoons huisje in de natuur te huren in Groningen of Friesland en vanuit daar naar dit Nationale Park af te reizen.

Europarcs in de natuur banner

Dark Sky Park Lauwersmeer

Sinds 2016 is het Nationaal Park Lauwersmeer ook een Dark Sky Park. Dit houdt in dat het gebied ’s avonds en ’s nachts echt donker is, en er zorg voor gedragen wordt dat dit ook zo blijft. Hierdoor ben je ook in de nacht welkom in het park om de sterrenhemel goed te kunnen zien of om het park in het donker te beleven. Er zijn drie plekken waar je de sterren goed kunt zien, namelijk bij Activiteitencentrum Lauwersnest, vanaf hemelplatform Vlinderbalg en vanaf hemelplatform Achter de Zwarten. Op deze platforms is het zelfs mogelijk door middel van de hoofdsteunen liggen naar de sterren te kijken.

Wandelen in het Nationaal Park Lauwersmeer

Uiteraard kun je hier in het park heerlijk wandelen. Dit kan door middel van een eigen bepaalde route, deze kun je uitstippelen met de kaarten van het gebied. Deze zijn verkrijgbaar bij het activiteitencentrum, maar ok via Falk. Echter is het ook mogelijk één van de veel uitgestippelde routes te volgen. Staatsbosbeheer heeft elk verschillende routes uitgezet in het park, waarvan er negen zijn gemarkeerd met gekleurde palen. Zo weet je altijd welke kant je op moet lopen. De routes variëren van 1,5 kilometer tot wel 10 kilometer en zorgen allemaal voor een bijzondere wandeling. Kies bijvoorbeeld voor het Natuurpad, een route van 1,5 kilometer of een rondje Lauwersmeer. Deze route is wel voor de ervaren wandelaar en brengt je naar de natuur, langs cultuur en historie.

Wandelen met kinderen

Het Vogelbeleefpad is een route van 1,5 kilometer welke speciaal voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar is uitgezet. Tijdens de openingstijden van het Activiteitencentrum kun je hier een boekje kopen met opdrachten die bij deze route horen. Tijdens het wandelen is het de bedoeling dat je op zoek gaat naar acht nestkasten, waar je vervolgens de opdrachten kunt maken.
Voor iets kleinere kinderen is er het Kabouterpad. Bij het Activiteitencentrum kun je een knapzak kopen welke vol zit met lekkere dingen. Ook worden je wangen rook gemaakt en krijg je een puntmuts op, klaar om op zoek te gaan naar de kabouters. Tijdens het wandelen luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en zijn er enkele opdrachten die gedaan kunnen worden.

Extra informatie

Het Nationaal Park Lauwersmeer grenst aan Marnewaard, het militair oefenterrein. Wanneer hier geen oefeningen gedaan worden kun je hier mooie wandelingen maken, maar het kan ook zijn dat het terrein is afgesloten. Wanneer dit het geval is zal dit altijd duidelijk aangegeven zijn.

Vakantie met hond?

Vakantie Friesland of Groningen met hond geboekt en ga je wandelen met de hond? Dan is dit op de meeste plekken in Nationaal Park Lauwersmeer gewoon mogelijk als ze aangelijnd zijn. Er zijn echter een paar plekken waar honden niet mogen komen, omdat daar loslopend vee te vinden is. Dit is duidelijk aangegeven op de borden en is ook op de informatiepanelen terug te vinden. Wil je de hond los laten lopen, dan mag dit alleen op de onderstaande drie plekken:
• Op het derde strand vanaf Lauwersoog, dit is de hoek van de Marneweg en de Strandweg
• Ballastplaatbos
• Het bosgebied ten zuiden van Kollumerwaard
In deze huisjes in de natuur zijn 2 huisdieren toegestaan

Vogels spotten in het park

Ben je in het Nationaal Park Lauwersmeer, dan kun je er vanuit gaan dat je erg veel vogels gaat horen en zien. Niet alleen staat dit gebied twee keer in het jaar in het teken van de vogeltrek, het park wordt ook gebruikt als tussenstation voor trekvogels. Wil je dus graag vogels spotten, dan is dit park waarschijnlijk je beste keuze.
Wil je echt bijzondere vogelsoorten zien, dan zijn de kijkplekken Jaap Deensgat, Ezumakeeg en Roodkeelplasje goede locaties. Er zijn door Staatsbosbeheer verschillende vogelkijkhutten geplaatst zodat je de vogels van dichtbij kunt bekijken zonder dat je ze stoort. Wel is het haast noodzakelijk een verrekijker mee te nemen, om nóg meer van de vogel te kunnen zien. Het gebeurt bijna dagelijks dat vogelaars zeldzaamheden ontdekken in het gebied, dus ook voor jou is er genoeg te beleven.
In het Activiteitencentrum Lauwersnest kun je een vogelkijkkaart ophalen om te zien waar je de vogels het beste kunt spotten. Daarnaast is er ook een vogelstreeplijst van het park voor je beschikbaar, waarop je alle vogels die je hebt gezien kunt afstrepen.

Het water op

Wil je het gebied graag vanaf een andere plek ontdekken, dan kan dit heel goed vanaf het water. Maar liefst 2000 hectare van het gebied bestaat uit water. Op het grootste gedeelte hiervan mag je varen, met een max van 12 kilometer per uur, maar er zijn ook delen waar je niet mag varen. Dit staat duidelijk aangegeven en is bedoeld voor de vogels, zodat zij hun rust kunnen behouden. Ga dus zeker met je kajuit, boot, kano of surfplank het water op en geniet van de veelzijdigheid die het park te bieden heeft.

Huisje aan het water huren.

Het is altijd een goed idee een huisje aan het water te huren. Rond het Lauwersmeer vind je vele natuurhuisjes. Sommige van deze huisjes liggen aan het water én hebben een aanlegsteiger of vissteiger. Het zijn ideale vakantiehuisjes om aan het water tot rust te komen, een hengeltje uit te gooien of met een roeiboot het Lauwersmeer op te gaan.

Jachthavens voor een vakantie aan het water

Wanneer je het Lauwersmeer op wilt kan dit vanaf verschillende plekken, er zijn namelijk vier jachthavens aanwezig. Deze liggen in Lauwersoog, Zoutkamp, Oostmahorn en Dokkumer Nieuwe Zijlen. Daarnaast zijn er ook een aantal steigers en eilanden waar je aan mag leggen voor maximaal drie nachten, allen midden in de natuur.
Wil je liever surfen? Dan kan dit bij Hoek van de Bant, bij de stranden van Lauwersoog en Natuurdorp Suyderoogh en bij Oostmahorn. Wel heb je bij deze laatste last van veel visnetten. Wanneer je wilt kitesurfen kan dit alleen bij Hoek van de Bant en enkel van 1 juni tot 1 oktober.

Zwemmen in het Lauwersmeer

Wil je liever zwemmend van het water genieten, dan kan dit uiteraard ook. Er zijn verschillende plekken aan het meer waar je terecht kan om te gaan zwemmen. Zo zijn er rond Lauwersoog verschillende recreatiestranden te vinden met voldoende parkeergelegenheid, horeca en toiletten. Ook bij Oostmahorn en in de Hoek van de Bant zijn stranden beschikbaar.

Spelen in Nationaal Park Lauwersmeer

Natuurlijk is er meer dan genoeg te beleven in het park voor zowel kinderen als volwassenen, maar er zijn ook plekken waar het echt draait om spelen. Naast het Activiteitencentrum vind je het huttenbouwbos. Hier kunnen kinderen heerlijk spelen en de mooiste hutten bouwen. Ook is hier een overdekte vuurplaats waar je bijvoorbeeld zelf je meegebrachte brood kunt roosteren.
Verder is er bij de stranden van Lauwersmeer het restaurant het Booze Wijf. Bij de parkeerplaats hiervan vind je een waterspeeltuin. Er is een toestel voor het graven en verplaatsen van zand, een bouwplaats met grote kliedertafel, een speelvis en een speedboot. In deze speeltuin is alles zo ontworpen, dat kinderen spelenderwijs leren hoe het watersysteem werkt en hoe ze moeten samenwerken om alles werkend te krijgen. Leuk en leerzaam dus!

Het gebied op de fiets verkennen

Wil je graag het gebied verkennen, maar is het lichamelijk niet mogelijk dit lopend te doen, of heb je daar gewoon geen behoefte aan? Dan kun je dit uiteraard ook op de fiets doen. Er zijn veel fietspaden te vinden welke allemaal op de Falkkaart te vinden zijn. Deze is verkrijgbaar via Falk of in het Activiteitencentrum.
Vooral het rondje Lauwersmeer is aan te raden. Deze route is 43 kilometer lang en recent nog helemaal vernieuwd. Hier geniet je van de geweldige natuur, heb je een uitzicht over de Waddenzee, kun je gebruik maken van de vogelkijkbanken, de nieuwe Waddentribune en de verschillende hemelplatforms. En is het tijdens voor een kleine pauze, dan kan dit bij één van de terrassen die je onderweg tegenkomt.

Nationaal Park Lauwersmeer of Zuid Kennemer-Land?

Veel mensen die een huisje in de natuur in Nederland willen huren en van natuur, rust, ruimte en vogels houden, maken een keuze tussen een vakantie aan het Lauwersmeer of een natuurvakantie in Zuid-Kennemerland. Eerder schreven wij een uitgebreid artikel over het huren van een huisje in de natuur in Zuid-Kennemerland.

Center Parcs in de natuur banner