De Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen, veel natuur.

Waarom De Schoorlse Duinen uniek zijn. Op zoek naar een huisje in de natuur en dan in de duinen van Noord-Holland? Een rustgevende vakantie kan je beste ervaren in de Schoorlse Duinen. Het gebied beschikt over de hoogste en de breedste duinen van ons land. Het duingebied bereikt een hoogte van ruim 54 meter en een breedte van om en nabij de vijf kilometer.

Vakantiehuis Veluwe te koop

Bossen en duinen

Het witte zand zorgde vroeger voor problemen, waardoor er in 1827 is besloten om bossen aan te leggen. Het fijne zand bleek echter niet ideaal voor het aanleggen van een bosgebied, waardoor er aan andere weg ingeslagen moest worden. Echter werd er ruim 100 jaar later besloten om het bosgebied weer te kappen. Daardoor kan jij tegenwoordig genieten van een uitzonderlijk mooi en indrukwekkend duingebied. Overnachten in de duinen is vanzelfsprekend ook een mogelijkheid. Er zijn voldoende huisjes in de duinen beschikbaar voor de vakantiegangers.

Huisjes in de duinen aan de Nederlandse kust.

Niet alleen in de omgeving van Schoorl kan je een huisje in de duinen huren. Langs de hele Nederlandse kust vind je mogelijkheden om in de duinen of langs de kust te overnachten. Hier vind je een overzicht van huisjes in de duinen aan de Nederlandse kust.
Ben je op zoek naar een natuurhuisje niet op een vakantiepark ligt? De meeste huisjes in de duinen zijn particulier eigendom.

Europarcs in de natuur banner

huisje in de duinen

Unieke vogelsoorten in Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen staan bekend als een uniek gebied waar vogels maar als te graag vertoeven. Het hele jaar door kan men in het duingebied diverse broedende vogels spotten. Het gaat jaarlijks om ruim 90 verschillende soorten vogels, waaronder enkele zeer zeldzame vogels. Je moet dan denken aan de duinpieper, de witbuikrotgans en de morinelplevier. Vogelspotters komen in grote getalen naar de Schoorlse Duinen, mede vanwege de hoge uitkijktoren.

Planten en paddenstoelen

Het Nederlandse natuurgebied heeft nog veel meer te bieden dan alleen vogels. Je kan namelijk ook eens omlaag kijken en zoeken naar de unieke plantsoorten en paddenstoelen in de Schoorlse Duinen. De duindennenzwam is één van de meest zeldzame paddenstoelen in ons land en te vinden in het duingebied. Liefhebbers van planten hoeven zich ook niet te vervelen. Begin aan de zoektocht naar de zeevenkel en de zeewolfsmelk. Wellicht kom je ook nog een duinhagedis tegen in de Schoorlse Duinen.

Overnachten in Schoorlse Duinen

Een weekendje of een midweek in de Schoorlse Duinen kan een mens helemaal tot rust brengen. Je hoeft voor het echte vakantiegevoel dan ook niet ver te reizen. In de natuurgebied kan je verschillende soorten huisjes en andere accommodaties boeken. Je hebt de keuze uit vakantiehuisjes, bungalows, boerderijen, appartementen, tiny houses, blokhutten, landhuizen, chalets, villa’s, cabins en zelfs heuse pipo-wagens. Vanzelfsprekend kan je ook gaan kamperen op de camping of in alle luxe genieten van aan glamping vakantie. Grote groepen hebben de mogelijkheid om een groepsaccommodatie te huren voor 9 tot maximaal 24 personen.

De prijzen van huisjes in de duinen van Schoorl verschillen.

De prijzen van de huisjes in de duinen zijn divers. De simpele vakantiewoningen kosten rond de 40/50 euro per nacht, terwijl je voor een grote groepsaccommodatie al snel 250 euro per nacht moet betalen. Hoe luxer jij wilt verblijven in de Schoorlse Duinen, des te hoger de nachtprijs zal zijn. Een vakantie in de Schoorlse Duinen is wel altijd nog goedkoper dan een buitenlandse reis. Er is in ieder geval keuze genoeg voor de binnenlandse toerist.

Buitencentrum Schoorlse Duinen

Het Buitencentrum Schoorlse Duinen is het perfecte startpunt voor een mooi avontuur in het natuurgebied. Het centrum is het beginpunt voor diverse prachtige wandelroutes en fietsroutes door het imposante natuurgebied. In het Buitencentrum Schoorlse Duinen kan je ook van alles te weten komen over het natuurgebied, de medewerkers staan dagelijks voor de bezoekers klaar. Er worden vanuit het centrum ook excursies, uitjes, kinderfeestjes en andere activiteiten organiseert. Het is voor bedrijven mogelijk om te vergaderen in het buitencentrum. Het is eveneens een ideaal punt om met andere natuurliefhebbers af te spreken. Bezoekers kunnen in het Buitencentrum een rolstoel huren.

Speelbos Zandspoor

Als jij met de kinderen een bezoekje gaat brengen aan de Schoorlse Duinen dan kan een uitstapje naar het Speelbos Zandspoor zeker niet op het activiteitenlijstje ontbreken. Het Speelbos is te vinden naast het Buitencentrum en daardoor eenvoudig bereikbaar. Het gebied staat vol met unieke boompoppen met fantasierijke namen. De knoesten en de wortelwakers omringen het speelgebied. De kinderen kunnen zich uitzonderlijk goed vermaken in het Speelbos Zandspoor. De zandbanken, de waterspeelplek en andere leuke kinderactiviteiten zorgen ervoor dat ieder kind zich er direct thuis voelt. Het is trouwens ook de perfecte plek voor een spelletje verstoppertje, er zijn namelijk tientallen verstopplekken te vinden.

Excursies in de duinen van Schoorl

De Schoorlse Duinen is een geweldig natuurgebied vol met mogelijkheden. Je kan er van de rust genieten, de dieren bekijken en de unieke planten zoeken. Echter is het ook wel zo vermakelijk om deel te nemen aan één van de vele excursies. Het fijne is dat de kosten van de excursies bijzonder laag zijn en je toch een mooie tijd kan beleven. Daarnaast zal je meer leren over het gebied en dat is ook mooi meegenomen.

Segway excursie in de Schoorlse Duinen

Een van de duurste excursies in het natuurgebied is de ‘Segway excursie’. Je stapt op een eigen Segway X2 en je zal het gebied op een bijzonder maniern gaan ontdekken. De overige deelnemers en de gids staan vanzelfsprekend ook op een Segway. Je zal met een relatief lage snelheid door het gebied rijden. Echter kost het vrijwel geen kracht, waardoor je meer van het gebied te zien krijgt dan wanneer je lopend door de Schoorlse Duinen struint. Er zijn ook nog enkele hinderissen op de route te vinden, maar dat moet geen probleem zijn. Ervaring is ook niet noodzakelijk, aangezien je in korte tijd al een Segway onder de knie krijgt. Voorafgaand aan de excursie krijg je ook een spoedcursus Segway rijden. Een Segway kan een topsnelheid van 18 kilometer per uur bereiken en kan een afstand afleggen van rond de 38 kilometer. Let op, rijden op een Segway is wel ten alle tijden op eigen risico. Deze excursie kost 67,50 euro per persoon.

Fotografie excursie in de Schoorlse Duinen

Je komt tijdens een vakantie in de Schoorlse Duinen onwijs veel mooie planten, dieren en landschappen tegen. Je wilt dat hoogstwaarschijnlijk wel delen met vrienden en familie. Misschien is fotograferen nog niet helemaal jouw ding, dat is geen probleem. Wellicht kan de fotografie excursie in de Schoorlse Duinen je wel een handje helpen. Je gaat samen met een ervaren fotograaf het natuurgebied in. Een dure camera heb je trouwens helemaal niet nodig, aangezien een moderne smartphone ook aan alle eisen voldoet. De excursie duurt ongeveer drie uur. Het is eigenlijk een soort workshop, maar dan op een zeer ontspannen en natuurrijke manier. Het hele jaar kan je deelnemen aan de workshop. Deelnemen aan de fotografie excursie kost 29,50 euro en de cursus is momenteel alleen beschikbaar voor volwassenen.

strandopgang via de duinen

Elfendeurtjesroute voor gezinnen met kinderen

Gezinnen met kinderen raden wij de speciale Elfendeurtjesroute aan. Dit is een vermakelijke route door de Schoorlse Duinen. Je gaat namelijk langs de deurtjes van de elfen die woonachtig zijn in het duingebied. Je komt de schattige elfjes ook steeds weer tegen, bijvoorbeeld elfje Fier die speelt met de miertjes. De tocht brengt je langs de huisjes van de elfen. De route begint bij het gezellige Buitencentrum Schoorlse Duinen, waar je de speciale routekaart kan kopen. Je krijgt een tasje mee met een toverstaf, want die heb je toch wel echt nodig tijdens de tocht. Bij ieder elfenhuisje staat er een opdracht voor de kinderen klaar. De kinderen moeten een toverspreuk doen met de staf en verdienen daarmee een kleine beloning. Het is voor kinderen de perfecte manier om spelenderwijs kennis te maken met de natuurrijke omgeving.

Muir Trek door de Schoorlse Duinen

De Schoorlse Duinen kan je op verschillende manieren ontdekken. De beste manier is de zogeheten ‘Muir Trek’. De excursie start op de vrijdag en duurt ruim 24 uur. Je gaat samen met de boswachter op pad in het natuurgebied. Je zal de avond voor de tocht al overnachten in het Buitencentrum. Echtetr moet je wel een eigen slaapzak meenemen. De volgende ochtend begint de excursie erg vroeg. De boswachter brengt je langs de mooiste plekken in het gebied en zal je continu vcoorzien van de benodigde informatie. De excursie zal na zonsondergang eindigen met een heerlijk diner. De Muir Trek excursie is bijzonder populair, waardoor je al ruim een maand te voren een plekje moet boeken. Deelname aan de Muir Trek kan vanaf 18 jaar en het kost 195 euro per persoon. Wij garanderen je dat het een dag zal worden die jij nooit meer zal vergeten. De overnachting is inbegrepen. Dat geldt ook voor het ontbijt, de lunch, snacks en het diner.

Algemene informatie

Het natuurgebied De Schoorlse Duinen is 365 dagen per jaar toegangelijk. Er zijn meer dan voldoende locaties waar men van de gebaande paden mag afwijken. Echter raden de boswachters aan om in Midden Open Duin wel over de struinroute te lopen. De fietspaden zijn geschikt voor mindervaliden, echter zijn er wel nog enkele steile hellingen waarbij begeleiding noodzakelijk is.

Vanzelfsprekend mogen bezoekers het natuurgebied betreden met honden. Een vakantie met honden is zo ie zo een aanrader in deze natuurlijke omgeving. Echter dient de hond wel aangelijnd te zijn in het broedseizoen. In de wintermaanden kunnen de honden normaliter wel gewoon los lopen. Wij raden alle bezoekers van de Schoorlse Duinen aan om een wandelkaart aan te schaffen voor vertrek. Je kan online een wandelkaart kopen of in het Buitencentrum Schoorlse Duinen.

Center Parcs in de natuur banner