10 mooiste natuurgebieden van Drenthe

10 Mooiste natuurgebieden van Drenthe

Huisje in de natuur Drenthe huren? Dit zijn de 10 mooiste natuurgebieden van Drenthe.
Je kunt hier een huisje in de natuur Drenthe huren. Of je nu een huisje in de natuur in de herfstvakantie wilt huren of in de voorjaarsvakantie. De natuurgebieden van Drenthe zijn het hele jaar door fantastisch.

Natuurgebieden Drenthe, mooiste van Nederland.

Het is algemeen bekend dat de provincie Drenthe heel veel mooie natuurgebieden heeft. Zelfs zoveel dat het soms lastig is om te bepalen wat nou de mooiste plek is als je eens een dagje of zelfs een vakantie door wilt brengen in de natuur om even helemaal tot rust te komen. Voor wie echt niet kan kiezen waarheen te gaan zijn hier de 10 mooiste plekjes om naar toe te gaan. Kan je nog steeds geen keuze maken uit al het moois? Bezoek ze als je wilt gewoon allemaal!

Nationaal Park Dwingelderveld

Voor de natuurliefhebber die even helemaal tot rust wil komen is dit de plek. Nationaal Park Dwingelderveld. Hier kan je nog genieten van een ongestoorde horizon en dus een geweldig uitzicht. Dit prachtige park staat bekend als het grootste natte heidegebied in West-Europa. Geniet hier van bos, heide, stuifzand, jeneverbesbossen en meer dan veertig vennen. Een deel hiervan is al ontstaan in de ijstijd, andere vennen zijn ontstaan na veenafgravingen. In 1930 werd door Natuurmonumenten het eerste stuk van het Dwingelderveld om er zo zeker van te zijn dat er een deel van het authentieke Drentse landschap te behouden, omdat er in die tijd hele heidevelden verdwenen door ontginning. In eerste instantie ging het om een gebied van 700 hectare wat ondertussen is uitgegroeid tot 3700 hectare.

Veel te ondernemen bij Nationaal Park Dwingelerveld

Hier is zoveel wat je kan ondernemen! Ga bijvoorbeeld lekker wandelen, hardlopen, paardrijden, fietsen of een tocht maken met een huifkar. Voor kinderen is er de speeltuin van OERR. In het wilgenhuttendorp kunnen ze zich heerlijk vermaken en zich lekker uitleven op de klimbulten. In de zomer is het genieten in de waterplas met waterpomp. Voor vogelliefhebbers is dit ook een paradijs op aarde, want je kan hier vogels kijken vanuit hutten of vanachter schermen. Wie weet kom je wel een schaapherder met zijn kudde tegen!

Honden kunnen hier heerlijk loslopen

Vakantie met hond Drenthe? Huur een vakantiehuis met hond Drenthe in de omgeving Dwingelderveld. Voor hondeneigenaren is dit ook een hele goede keuze, hier zijn namelijk bepaalde stukken waar je je hond lekker los kunt laten lopen. Wie na een dag nog lang niet genoeg heeft van al het moois wat op dit gebied te vinden is, kan een keuze maken uit een groot aanbod aan recreatievoorzieningen. Mogelijkheden genoeg dus om een drankje te doen, ergens lekker te gaan dineren of een of meer nachten te slapen in een hotel. Ook zijn er mogelijkheden om een huisje in het bos te huren.

Nationaal Park Drentse Aa

Dit mooie gebied is een van de bekendste natuurgebieden van Drenthe. In het stroomdal geniet je van zandverstuivingen, heidevelden, esdorpen en elzensingels. De omliggende hooilanden zorgen ervoor dat je in de lente kunt genieten van een bonte kleurenpracht door onder andere de bloeiende zuring en boterbloemen. Het speciale aan dit gebied is dat het een van de laatste beekdalen van ons land is. Het is een oud, karakteristiek Drents cultuurlandschap met bossen, heide, akkers, graslanden en boswallen. Dit gebied bestaat uit twee beken met zijtakken die in de richting van de stad Groningen stromen. Door de vele natte graslanden is dit de plek om mooie en bijzondere bloemen en planten te spotten. Ook leven er in dit gebied veel diersoorten zoals reptielen. Ook zou het zomaar eens kunnen dat je een grote schaapskudde met de herder of een kudde Drentse heidekoeien tegenkomt.

Geschiedenis en informatiecentrum Staatsbosbeheer

Voor wie meer over de geschiedenis van dit mooie gebied wil weten is het aan te raden om een bezoekje te brengen aan de Homanshof, een oude Saksische boerderij in Anloo. In deze oude boerenschuur is een informatiecentrum van Staatsbosbeheer. Voor wie dorst heeft is er in de naast gelegen boerenschuur een sfeervol ingerichte theeschenkerij. Deze omgeving leent zich prima voor mensen die van wandelen, fietsen of paardrijden houden. Wil je liever het water op? Er zijn mogelijkheden om een kano te huren zodat je de Drentse Aa ongeveer 14 kilometer kunt afvaren. Varen met een eigen kano is niet toegestaan! In de directe omgeving van deze prachtige plek zijn voldoende eetgelegenheden te vinden en wie wil overnachten kan een ruime keuze maken uit diverse hotels, B&B’s of huur een gezellig huisje in de omgeving.

Geopark de Hondsrug

In dit unieke stukje Europa waar zeker 23 ijstijden geweest zijn, is in de op een na laatste ijstijd dit park ontstaan. Het dankt zijn naam aan de rivieren die onder het ijs stroomden en op die manier gezorgd hebben voor de heuvels (ruggen). Geniet van dit mooie gebied waarin ook hunebedden liggen en bedenk je dan dat hier eeuwen geleden gewoon mammoeten rondliepen. Eigenlijk maak je hier dus gewoon een reis in de tijd! Je vindt hier moerassen, droogdalen, authentieke dorpjes en nog veel meer. Wat je ook wilt doen, wandelen, fietsen, varen of ga je liever paardrijden? Hiervoor zijn er mogelijkheden genoeg.

De Oertoer doen.

Ben je graag actief in de buitenlucht en hou je daarnaast van geschiedenis? In dat geval is het een aanrader om de oertoer te doen. Hierbij kun je kiezen uit 6 verschillende thema’s waaronder ook een speciale voor kinderen. Ook leuk, maak eens een Geopark safari! Deze activiteit is ook heel geschikt om met het hele gezin te doen. Nog meer leuks als je met je kinderen lekker buiten wilt zijn? Maak het dan extra spannend voor ze en volg het sabeltandtijgerspoor. Deze speelroute van twee kilometer is vol met uitdagingen zodat de kinderen aan het eind van de dag moe en voldaan zijn. In de directe omgeving van dit park is een groot aanbod van diverse horecabedrijven. Of je nou een hotel zoekt, een restaurant, camping of zelfs een groepsaccommodatie, het is hier allemaal!

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Dit grote park is na de Hoge Veluwe het grootste natuurpark met aangesloten bos. Het behoort zeker tot de mooiste bossen Drenthe. Maar bos is niet het enige wat hier te zien is! In dit grote gebied van maar liefst 6000 hectare heide, bos, stuifzand en beekdalgrasland kan je jezelf echt uren vermaken. Deze wildernis kan je op diverse manieren doorkruisen: te voet, te paard, of lekker op de fiets. Mocht je hier lopen en gehamer horen, denk dan niet dat er een timmerman druk aan het werk is. De kans is namelijk heel groot dat je de zwarte specht hoort die druk bezig is. In dit gebied leven namelijk 5 verschillende spechtsoorten. Maar zij zijn zeker niet de enige vogels die in dit park leven. Kijk ook eens goed of je misschien een boomleeuwerik, roodborsttapuit of een geelgors ziet. Aan de waterkant kan je heel goed klokjesdauw en klokjesgentiaan tegenkomen. Zij profiteren op die plaats van hoge waterstand. Als je heel stil bent, kan het dat je ineens het gekwetter van de kraanvogel hoort. Omdat in dit gebied veel drassige plekken zijn, is dit de ideale plaats om jongen groot te brengen. Door de nattigheid van het gebied blijven de meeste roofdieren op afstand. In dit mooie natuurpark vind je maar liefst drie informatiecentra, dertig gemarkeerde wandelroutes en drie uitkijktorens.

Aantrekkelijk voor fietsers en ruiters

Voor fietsers en mountainbikers zijn er hier ook uitgebreide mogelijkheden. Mocht je als ruiter of in een aangespannen wagen dit gebied willen verkennen? Met 120 kilometer aan paden kan je alle kanten op! Een vakantie met paard is in Drenthe altijd een succes. In de omgeving van het Buitencentrum van Staatsbosbeheer is er ook genoeg voor kinderen te doen. Met een grote speelweide met natuurlijke speeltoestellen en een speelbos is het makkelijk de kinderen bezig te houden, zeker omdat er voor hele kleine kinderen een zandbak is. Ook leuk, voor kinderen van verschillende leeftijden zijn er hier verschillende wandelpaden uitgezet. Voor wie langer dan een dag wil blijven, bij een van de aangesloten horecagelegenheden die zich Gastheer van het Nationale Park Drents-Fries Wold noemen, kan je behalve lekker eten en/of slapen ook nog heel veel informatie krijgen. Of slaap eens in het park zelf! Op een heldere nacht zou het zomaar kunnen dat je bijna drieduizend sterren ziet!

Bosgebied Hollandsche Veld

Dit gebied bestond tot de helft van de 18e eeuw uit een woest, uitgestrekt en slecht toegankelijk veenlandschap. Nadat het gebied was ontwaterd en de turf was afgestoken was het een totaal verwilderd gebied geworden. Omdat er door de mens en ook door schapen zoveel roofbouw gepleegd was op dit gebied, kwamen de onderliggende zandlagen vrij en dat zorgde voor zandverstuivingen. Daarom heeft men er aan het einde van de 19e eeuw dennenbomen, eikenbomen en jeneverbesstruiken geplant. Nu is het weer één van de meest aantrekkelijke natuurgebieden van Drenthe. In dit gebied kan je een wandelroute volgen van maar liefst 6 kilometer! Honden zijn ook welkom, als ze maar aangelijnd blijven. Trek gekregen in iets lekkers of wil je een paar dagen in deze mooie omgeving blijven? In de buurt zijn er genoeg mogelijkheden om lekker te eten of een goede slaapplaats te vinden. Bij zomerweer is het een aanrader om, zeker met kinderen, een bezoek te brengen aan Zwemplas Schoonhoven.

Boomkroonpad

Een boswandeling maken is natuurlijk heel leuk, maar wat is er nog leuker? Wandelen op hoogte tussen de boomtoppen natuurlijk! Kan dat dan? Hier bij het Boomkroonpad kan het inderdaad. Dit pad is 150 meter lang en met dank aan Staatsbosbeheer aangelegd. Via hun Buitencentrum begin je aan het speciale parcours. Je begint dus bij de wortels van de boom en naarmate je hoger komt zie je je de hele boom, tot je op een gegeven moment op het hoogste punt bent aangekomen en je dus gewoon tussen de boomtoppen loopt, is dat geen bijzondere ervaring? Dit is ook een heel leuk uitje voor kinderen, alleen wordt er aangeraden om voor hele kleine kinderen een draagzak mee te nemen. Het pad is namelijk eenrichtingsverkeer en door de trappen is een buggy dus niet handig. Na afloop kunnen kinderen heerlijk spelen op de Bosweide of in het Lorkenspeelbos. Toch liever een echte boswandeling maken? Dit kan want er zijn namelijk 5 verschillende wandelroutes, elk met een eigen thema. Der afstanden variëren van 3 tot 16,5 kilometer. Voor dit enige Boomkroonpad moet je wel toegangskaartjes kopen, je kan ervoor kiezen om dit heel gemakkelijk online te doen.

Rensenpark

Dit park staat op het voormalige terrein van dierentuin Emmen, die eind 2015 voorgoed de deuren sloot. Het hele jaar door worden hier nu bijzondere evenementen georganiseerd. Omdat dit park zo’n 11 hectare groot is kan je er heerlijk wandelen. Bekijk de monumentale bomenlaan bijvoorbeeld eens, deze loopt deels over de Savanne. De meeste bomen in park zijn van oorsprong Nederlandse bomen zoals bijvoorbeeld eiken, beuken en berken. Maar je vindt er ook exotische bomen zoals de Japanse Esdoorn, Tulpenboom, Christusdoorns en verschillende Cipressen. Er staat zelfs een Mammoetboom uit Californië. Dit is de zwaarste boom ter wereld en deze kan wel 83 meter hoog worden. Ook aan de kinderen is gedacht, in de vijver aan de Hoofdstraat kunnen ze karpers voeren, het voer is te koop bij de galerie. Hoe leuk is het om naar de kinderboerderij te gaan en schapen, geiten, kippen, hangbuikzwijntjes, konijnen en cavia’s te zien en te knuffelen?

Asserbos

Dit prachtige oude bos bevindt zich midden in de stad Assen en is ongeveer 114 hectare groot. 10 Hectare hiervan is nog oerbos! In dit bos werden in het verleden twee vijvers gegraven, de grond hiervan werd gebruikt om een openluchttheater te bouwen. Wie hier wil gaan wandelen kan de tocht starten bij het Duurzaamheidscentrum. Elke route is gemarkeerd met gekleurde paaltjes en laat je de mooiste plekjes van dit bos uit de Middeleeuwen zien. Wie wil kan ervoor kiezen om te gaan voor een wandelroute die leidt langs de drie begraafplaatsen in dit bos. Honden zijn aangelijnd welkom, behalve natuurlijk op de begraafplaatsen. Wel zijn er enkele plekken in het bos waar je je hond lekker los kunt laten lopen. Met een gratis kinderboerderij, hertenkamp en een speeltuintje is het hier ook voor gezinnen met kinderen goed toeven. Ook prettig, in het Duurzaamheidscentrum is er gelegenheid om even tot rust te komen en een hapje en een drankje te doen.

De Slagen

In het Zuidoosten van Zuidwolde ligt een grote veenplas, het Zwarte Gat. Omgeven door een prachtig heideterrein. Deze deels beboste stroken heide en veen worden in de volksmond de Slagen genoemd. Rond het jaar 1900 werd dit gebied in stroken, ook wel slagen genoemd, verdeeld. Het verhaal gaat dat er zo ongeveer een eeuw geleden een dienstmeisje in dit gebied op een heel gewelddadige manier om het leven is gebracht. Op de plaats waar dit gebeurd zou zijn ligt vandaag de dag nog een veldkei om mensen te herinneren aan deze gebeurtenis. Vroeger werd in dit gebied turf gewonnen door de boeren, want de kachel moest tenslotte ook branden. Het veenwater wat achterbleef was in die tijd heel donker van kleur, daar heeft het Zwarte Gat dus de naam aan te danken. Voor wie wil is het mogelijk een lange of wat kortere wandeling te maken rondom het Zwarte Gat. Wil je eens wat anders dan wandelen of wil je even niet buiten zijn? Bezoek dan zeker eens de kaasmakerij de Slagen!

Zwanemeerbos

Dit natuurgebied bevindt zich ten oosten van de plaats Gieten en dankt zijn naam aan een waterplas die er vlakbij ligt. Deze plas is in het verleden ontstaan door zandwinning. Het is dus één van de natuurgebieden Drenthe door mensenhanden gemaakt. In dit gebied vind je diverse grafheuvels die voornamelijk uit de ijzertijd stammen, dus je geniet niet alleen maar van de schoonheid van de natuur maar je duikt ook even diep in het verleden! De grootste van de 26 grafheuvels wordt ook wel de Konijnberg genoemd. In dit gebied is een wandelroute van maar liefst 6 kilometer uitgezet, waarmee je niet alleen dit gebied maar ook de verder omgeving kunt verkennen.