Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland, voor een vakantie in de natuur

Nationaal Park Zuid-Kennemerland, voor wie een vakantie in de natuur van Nederland, Noord-Holland, wil boeken.
Kijk hier eens naar de mogelijkheden een huisje in de natuur van Noord-Holland te huren

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is uniek.

Wil je richting Zandvoort of Bloemendaal op vakantie, maar wil je dan wel graag de natuur ontdekken in plaats van de hele dag op het strand liggen? Dan is het Nationaal Park Zuid Kennemerland een goede optie om naartoe te gaan. In dit veelzijdige park is namelijk genoeg te beleven, of het nou voor een uurtje is, of voor de hele dag. Je kunt hier, met wat geluk een huisje in de duinen huren. Vind hier huisjes in de duinen van Noord-Holland

Bezoekerscentrum De Kennemerduinen

In het bezoekerscentrum kun je terecht voor al je vragen, voor het huren van fietsen, het huren van verschillende spellen en speurtochten voor kinderen maar ook om meer over de natuur te weten te komen. In het bezoekerscentrum is namelijk een vaste tentoonstelling te vinden. Hier kom je meer te weten over de verschillende planten en dieren, maar ook de verschillende duinzones. Daarnaast is er ook actuele informatie over het park te vinden. Denk hierbij vooral aan relevante projecten of wetenschappelijk onderzoek.
Daarnaast is er ook regelmatig een wisseltentoonstelling te vinden in het bezoekerscentrum. Zo zijn de tentoonstellingen ‘door de ogen van de wolf’ en ‘in het oog, in het hart’ al geweest en is er momenteel een tentoonstelling over de sporen van de Tweede Wereldoorlog te zien.

grote grazer Kennemerland

Wandelen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Of je nou voor een korte wandeling gaat of de hele dag in het park wilt vertoeven, er is voor iedereen genoeg te doen. Uiteraard is het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is zeer geschikt voor verschillende wandelingen. Je kan zelf een route uitkiezen, maar er zijn ook verschillende gemarkeerde routes te volgen. Deze gemarkeerde routes variëren tussen de 1 kilometer en 16 kilometer, waarbij je door de bossen en duinen loopt, maar er zijn ook routes te vinden op bepaalde plekken.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een wandeling in Parkbos Koningshof waarbij je langs het landhuis, parkbos en binnenduinbos wandelt, een wandeling rond de Koepelberg of een wandeling op het landgoed Elswout waarbij je langs oude gebouwen, waterpartijen en beukenbossen loopt.

Speciale wandelroutes

Naast normale wandelroutes zijn er ook verschillende speciale wandelroutes te vinden. Zo kun je bij de Duin en Kruidberg een route volgen waarbij je bordjes tegenkomt waar een vraag op staat. Deze kun je voor jezelf beantwoorden en vervolgens via de aanwezige QR-code het antwoord inzien.
Via het Wisentenpad kun je een wandeling volgen in het Kraansvlak, waarbij je dwars door het leefgebied van de wisenten loopt. Let er hierbij alleen wel op dat deze route niet toegankelijk is van maart tot en met augustus, want dan is het broed- en kalverseizoen.

Leer je liever wat meer over de verschillende bomen die er te vinden zijn? Dan is de bomenroute bij de Duin en Kruidberg wellicht een goed idee. Tijdens deze tocht zie je namelijk 15 soorten bomen en leer je meer over hun kenmerken.
Ook zijn er verschillende routes die je naar de zee brengen, zoals bijvoorbeeld de NS-route Kennemerduinen. Hierbij wandel je eerst langs Duinen Kruidberg en Midden-Herenduin. Halverwege de route kun je ervoor kiezen terug te lopen via de duinen of over het strand. Een heerlijke wandeling om even lekker uit te waaien en te genieten van de zee.

wandelen in de duinen met hond

Culturele routes

Ben je meer een cultuurliefhebber, maar wil je wel een mooie wandeling maken? Ook dan zijn er een aantal mooie routes te vinden. De Konikroute Duin en Kruidberg/ Midden Herenduin is een mooie wandelroute die erg gevarieerd is en je langs verschillende cultuurhistorische punten voert. Zo loop je langs een voormalig bollenveld, het parkbos, open duin en duinweides met bloemen, maar kom je ook bij uitzichtpunt De Lichtbakkeet. Vanaf hier is het mogelijk een groot gedeelte van het duingebied en zijn omgeving te zien.

Ook de Cultuurhistorische wandeling is zeker aan te raden, want tijdens deze wandeling leer je meer over de geschiedenis van de kunst en de binnenduinrand. Het is goed aan het landschap te zien hoe de veranderingen door mensen hebben plaatsgevonden, zoals bijvoorbeeld de voormalige zandwinning.

Het landschap ontdekken op de fiets

Wil je wel graag het veelzijdige landschap van het Nationaal Park ontdekken, maar zie je een lange wandeling niet zo zitten? Dan is een route volgen op de fiets ook zeker een mogelijkheid. Ook hierbij zijn er korte en lange routes te vinden waarbij je geniet van het bos en de duinen. Ook zorgen de hoogteverschillen ervoor dat je een extra uitdaging hebt. Er is een fiets- en wandelkaart te downloaden zodat je zelf een route uit kunt stippelen, maar er zijn ook routekaarten te koop in het bezoekerscentrum. Hier kun je ook een fietsgids kopen welke je langs alle hoogtepunten van het park leidt.

fietsvakantie in de natuur

Natuurmonumenten

Via Natuurmonumenten kun je ook twee routes verkrijgen; een fietsroute Landgoederen Noord en Zuid. Ga je voor de noordelijke route dan kun je rekenen op een golvend landschap, valleien, bos, strand, zee en meertjes. Ook ontdek je meer over het verleden, denk hierbij aan de ruïne van Brederode en de Atlantik Wall uit de Tweede Wereldoorlog. Ook fiets je bij deze route langs landgoed Duin en Kruidberg, Midden-Herenduin en Heerenduinen. Aan het eind van je fietstocht kun je op een warme dag genieten van een duik in ’t Wed, maar kun je uiteraard ook genieten van een kop koffie bij het Duincafé.
De zuidelijke route heeft ook een mooi landschap met bos, strand, zee en meertjes, maar minder bezichtigingen. Wel kom je bij deze route langs het landgoed Koningshof en Elswout. Ook hier kun je aan het eind van de route een duik nemen in ’t Wed of wat drinken bij het Duincafé.

Een zomerse dag in het Nationaal Park

Ook op een heerlijke zomerse dag kun je prima vertoeven in het Nationaal Park. Een lekkere wandeling in het bos zorgt ervoor dat je in de schaduw blijft, maar je kan natuurlijk ook wandelen richting de zee, om daar te genieten van het zomerse weer.
Vind je de zee echter al snel te druk, dan kun je er ook voor kiezen naar het duinmeer ’t Wed te gaan. Hier kun je overigens het hele jaar zwemmen, ook op de minder warme dagen als je dat aandurft. Dit meer heeft een lekker uitgestrekt strand waar kinderen zich prima kunnen vermaken. In het water bevinden zich zwemlijnen voor de veiligheid en ook zijn er toiletten aanwezig.

nationaal park zuid-kennemerland grazende paarden

Ook is het mogelijk een buitenrit te maken op een paard, dit kan geregeld worden via manege Ruckert in Zandvoort of manege Kennemergaarde in Santpoort maar is uiteraard ook mogelijk met je eigen paard. Galopperen langs het strand is heerlijk wanneer het buiten warm is, want je koelt er lekker door af dankzij de wind in je haren. Er zijn verschillende ruiterpaden in het park te vinden, zodat je diverse routes kunt volgen.

Wat is er voor kinderen te doen?

Natuurlijk is er ook genoeg voor kinderen te doen in het Nationaal Park Zuid Kennemerland. Een wandeling is vaak al voldoende voor kinderen, want ze zijn lekker in de buitenlucht, leren meer over de natuur en de verschillende bomen, en kunnen van alles ontdekken. Maar daarnaast zijn er ook verschillende activiteiten voor kinderen in het park te vinden.
Via de activiteitenkalender kun je precies zien wat er georganiseerd wordt voor kinderen. Soms worden er activiteiten voor eenoudergezinnen georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan het zoeken naar natuurschatten in het museum of in het bos, een paddenstoelenspeurtocht, op zoek gaan naar sporen of een workshop struinen & tekenen.

Speurtochten

Bij het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen is het ook mogelijk verschillende speurtochten te huren voor kinderen van alle leeftijden. Zo is er een kleuterspeurtocht voor kinderen tot en met vijf jaar, een magische speurtocht voor kinderen van 6 tot en met 9 jaar en een speurtocht hulpboswachter voor kinderen van 7 tot en met 10 jaar. Hierbij krijgen de kinderen ook een echt boswachters-diploma.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende spellen die gehuurd kunnen worden, zoals Het Duindierenspel, Het Grote Boswachter Bordspel en Speuren in de duinen. Al deze activiteiten kunnen eenvoudig gecombineerd worden met een arrangement in het duincafé, zodat je na afloop kan genieten van pannenkoeken of poffertjes met drinken en een ijsje, of een lekkere muffin kan eten.

wandelen in het bos

Verschillende speelplekken Nationaal Park-Zuidkennemerland

In het bos kun je samen genoeg spellen bedenken om te gaan doen, en ook tijdens een warme dag aan ’t Wed kun je op het strand meerdere dingen samen ondernemen. Toch zijn er ook nog een aantal speelterreinen op het Nationaal Park te vinden. Vanzelfsprekend is het niet de bedoeling dat je buiten de paden gaat spelen, omdat je zo het leefgebied van de dieren en planten verstoort. Bij de verschillende speelterreinen mag je echter wel buiten de paden je gang gaan.
Deze terreinen zijn te vinden bij de ingangen van Koevlak, Bleek en Berg en Parnassia. Daarnaast zijn er ook nog een aantal kleine weides te vinden, zoals langs het fietspad van de ingang Bleek en Berg naar de zee toe. Belangrijk om te weten is dat er geen voorzieningen bij deze weides zijn, zoals toiletten. Barbecueën of een vuurtje stoken is hier ook niet toegestaan. Wel mag je hier gaan picknicken, dus neem zeker wat lekkers te eten en te drinken mee!