Mooiste natuurplekken in Nederland

Mooiste natuurplekken in Nederland in overzicht

Wat zijn de mooiste natuurplekken van Nederland? Je vindt hier een overzicht.

Unieke natuurgebieden in mooi Nederland.

Als mensen over mooie natuurgebieden praten, hebben ze het vaak over prachtige gebieden in Europa of zelfs daarbuiten. Maar waarom toch? In Nederland hebben we ook prachtige natuurgebieden die absoluut de moeite waard zijn. Sommige staan zelfs op de werelderfgoedlijst. En het leuke is, je bent erin maximaal enkele uren. Dus gewoon een dagtripje of nog leuker een weekendje eropuit trekken. Lekker genieten van de Nederlandse natuurgebieden. Heerlijk toch? Wij zetten voor jou de mooiste natuurgebieden in Nederland voor je op een rijtje. Je kunt hier een huisje midden in de natuur huren.

Het Waddengebied, met Stip nummer één

Het Waddengebied is absoluut een uniek stuk natuur. Op geen enkele plek ter wereld zal je een gebied van deze omvang vinden, dat bij eb droogvalt. Het is uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. Dat zegt dus genoeg natuurlijk. Het landschap is zo divers, je vindt er onder meer stranden, duinen, zandbanken, mosselbanken. Het is ook continue in beweging.
Vind hier een natuur huisje op de Waddeneilanden.

Waddeneilanden lopen strand

Kwelders en Schorren

De Waddeneilanden hebben een uniek landschap. Je vindt hier de kwelders, ook wel schorren genoemd. Deze gebieden bewegen mee met de getijden. Op momenten dat het nodig is, staan ze onder water. Vaak staan ze echter droog en bieden ze prachtige vergezichten. De grootste kwelder van ons land is de Boschplaat, op Terschelling.

Duinen op de Waddeneilanden

De duinen zijn een prachtig gebied om bijvoorbeeld te wandelen of te fietsen. Ze zijn continue in beweging en onderhevig aan de seizoenen. Het ene moment vind je er bloeiende heide en later weer ruige grassen. Je kan er cranberries of bramen plukken. Er lopen Schotse Hooglanders vrij rond en er broeden vele soorten vogels.

Bos en hei

De bossen zijn ooit ontstaan om de eilandbewoners te beschermen tegen zandverstuivingen en de zoute lucht. Je kunt er heerlijke wandelingen maken. De bossen worden afgewisseld met heidevelden en moerassen. Ook vind je er verschillende eendenkooien. Wist je dat je op de Waddeneilanden ook Cranberries in het wild tegenkomt. Je vindt deze nergens anders in ons land.

Vogelspotters, leef je uit op de Wadden

Het Waddengebied is voor miljoenen vogels een overwinteringsgebied. Velen hebben hier ook hun broedplaats. Vogelspotters wanen zich hier dan ook in het Walhalla. Je kan hier vogels spotten die je nergens anders in ons land tegenkomt. Het zijn er te veel om op te noemen, maar enkele voorbeelden zijn Nachtegaaltjes, Bladkoninkjes, maar ook grotere roofvogels als Buizerds of Ransuilen. Neem dus absoluut je verrekijker mee als je op een van de Waddeneilanden bent.

Stranden op de Waddeneilanden

De stranden in het Waddengebied zijn werkelijk fenomenaal. De Noordzeekust heeft enorm brede zandstranden waar uren kunt wandelen. De stranden aan de Waddenzee zijn heel groen. Hier kan je nog heerlijk van de stilte genieten.


De Hoge Veluwe

De Hoge Veluwe is een Nationaal Park bestaande uit bossen, heide, afgewisseld door zandverstuivingen en grasvlakten. Het meet maar liefst 5.400 hectare. Er leven verschillende diersoorten zoals het Edelhert, het Wilde Zwijn, de Moeflon maar ook bedreigde diersoorten zoals bijvoorbeeld de boommarter. Wild spotten kan je op verschillende plekken. Bezoek eens een van de wildarena’s. Hier is de kans het groot.
Je kunt het park in vanuit Otterlo, Hoenderloo en Schaarsbergen. Er worden diverse fiets- en wandeltochten georganiseerd. Leuk zijn ook de safaritochten met een boswachter. Je kan natuurlijk ook gebruik maken van de gratis witte fiets. Zoek hier een natuur vakantiehuis Veluwe

Moeflons op de Hoge Veluwe

Iedereen denk, als het gaat over De Hoge Veluwe, meteen aan de herten en wilde zwijnen. Maar wist je dat er maar liefst 230 Moeflons rondlopen? Ze zijn verdeeld over twee kuddes. De grootste kudde loopt meestal in de omgeving van het Bosje van Staf. De tweede kan je vinden in de omgeving van de Eikenhoutenbergen. Het leuke is dat je ze goed kan zien omdat ze meestal op de open vlakten rondlopen. Ze zijn erg belangrijk voor het park. Door het grazen houden ze de dichtbegroeide heidevelden open en leefbaar voor bijvoorbeeld reptielen en insecten.

Kröller-Müller museum, trekpleister op Veluwe

Naast de prachtige landschappen en de vele diersoorten die je er vindt, dankt het park haar bekendheid ook aan het wereldberoemde Kröller-Müller museum. Het museum ligt midden in het park en beheert onder meer een grote collectie schilderijen van Vincent van Gogh. Daarnaast heeft het ook een bijzondere beeldentuin. Absoluut een aanrader dus om je tochten door de unieke landschappen af te wisselen met een bezoek aan het museum.

De Maasduinen in Limburg

Nationaal Park De Maasduinen in het noorden van Limburg bestaat uit een schitterend glooiend landschap. Je kunt hier prachtige wandelingen en fietstochten maken. Het gebied kent ook verschillende mountainbiketrajecten die erg spectaculair zijn.
Park De Maasduinen duinen bevat de langste rivierduinengordel van Nederland. Het gebied is lang geleden ontstaan door invloeden van wind en water en door toedoen van de mens. Vind hier een huisje in een natuurgebied Limburg
De rivieren de maas en de rijn, die hier ooit heeft gestroomd, hebben het huidige landschap gevormd. Maar ook de wind heeft een grote invloed gehad. Tijdens de laatste ijstijd was het zeer koud en droog. De enorm krachtige westenwind zette het uit het westen afkomstige zand af op de oost-oevers van de Maas. Hierdoor zijn dus de rivierduinen ontstaan. Er zijn twee soorten rivierduinen.

Paraboolduinen

Paraboolduinen hebben de vorm van een hoefijzer. Ze zijn ontstaan door de harde westenwind. Ze kunnen wel 15 tot 25 meter hoog zijn en liggen verspreid door het park. Een groot aantal liggen er op Landgoed de Hamert.

Streepduinen

Streepduinen in feite de overgebleven armen van de paraboolduinen. De wind was hier zo sterk dat die kop van het paraboolduin in zijn geheel heeft weggeblazen. De armen die hierna nog overbleven zijn streepvormig en worden dan ook streepduinen genoemd.
Landbouw
In vroegere tijden was er vrij intensieve landbouw in dit gebied. De landbouw werd met schapenmest bemest. Deze schapen graasden op de heidegronden. In de loop der tijd werden gebieden kaal gegraasd. Hierdoor ontstonden zandvlaktes die door toedoen van de wind opstoven tot duinen. De laatste 100 jaar is steeds meer landbouwgrond teruggegeven aan de natuur. Hieruit is het huidige landschap van De Maasduinen ontstaan.

Flora en fauna in De Maasduinen

In het park vind je een enorme diversiteit aan flora en fauna. Naast meer algemeen voorkomende leven er ook verschillende zeldzame diersoorten zoals zandhagedissen, kraanvogels en bevers. De zomereik is een van de bijzondere boomsoorten die je hier tegenkomt. Het zijn flinke bomen tot wel 35 meter hoog. Als de bodem wat minder voedzaam is, kan de boom bijzondere en kronkelige vormen aan nemen.

Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is een zeer afwisselend natuurgebied gelegen net buiten de drukke randstad. Het is een heerlijk rustig gebied waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen. Je vindt er leuke riviertjes, bossen van honderden jaren oud, afgewisseld met heidevelden en zandverstuivingen. Er liggen leuke kleine dorpjes, prachtige landgoederen en kastelen die je kunt bezoeken. Het Nationaal Park ligt in het zuidelijke deel en is ongeveer 10.000 hectaren groot.

Natuur in Utrechtse Heuvelrug

De naam zegt het al. De Utrechtse Heuvelrug is een glooiend gebied. De heuvels zijn ontstaan in de op een na laatste ijstijd. Het is, op de Veluwe na, het grootste bosgebied van ons land.

Bossen en heide

Deze bossen op de Utrechtse Heuvelrug zijn ontstaan in de 19e en 20e eeuw. Daarvoor hadden de oorspronkelijke bossen in de middeleeuwen reeds plaats gemaakt voor landbouw en veeteelt. De diverse heidevelden zoals bij Leersum of de zandverstuivingen bij Soest, herinneren hier nog aan. In de 19e en 20e eeuw kwam er dus weer ruimte voor de bossen. In eerste instantie waren dit voornamelijk dennenbomen voor de houtproductie. Later kwam hier door uitstekend natuurbeheer veel meer variatie in. Mooie bossen om te recreëren zijn de Kaapse Bossen, de bossen rondom het Doornse Gat en de Lange Duinen vlakbij Soestduinen. Mooie uitzichten heb je bij de Amerongense berg, of vanaf de uitkijktoren die in de Kaapse bossen staat.

Uiterwaarden

De Utrechtse Heuvelrug eindigt aan de uiterwaarden van de Rijn bij Amerongen. De vrij natte uiterwaarden zijn een ideaal gebied voor veel plantensoorten en dieren. Het is een prachtig gebied om te wandelen en vogels te spotten.
Cultuur
Wil je de prachtige natuur van de Utrechtse Heuvelrug combineren met cultuur? Bezoek dan een van de mooie kastelen die in het gebied staan. Slot Zeist, Paleis Soestdijk of Huis Doorn zijn slechts enkele voorbeelden.

Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een van de grootste duingebieden van ons land. Het is een zeer avontuurlijk landschap dat zich prima leent om te kunnen wandelen en fietsen. Het park is gelegen tussen de Noordzeekust en de stad Haarlem. Het loopt vanaf Zandvoort tot aan IJmuiden. Het gebied is ongeveer 3.800 hectare groot.

Afwisselend landschap

Het duinlandschap en de bossen veranderden continue. Ze zijn het leefgebied van vele soorten planten en dieren. Het gebied wordt uitstekend beheert. Dit zorgt dat de natuur zich hier goed ontwikkeld. Zo is bijvoorbeeld de waterwinning gestopt. Hierdoor komen bijzondere plantensoorten zoals Parnassia en Duizendguldenkruid hier weer voor. Ook vind je er diverse Orchidee soorten. Hiertussen vliegen de duinparelmoervlinders en fluiten veel verschillende vogelsoorten erop los.

Wandelroutes op Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Vanaf de hoge duintoppen heb je een schitterend uitzicht over de verschillende woeste landschappen die het park rijk is. De kans is groot dat je hier een hert, konijntjes of Schotse hooglander tegenkomt. Deze laatsten zijn belangrijk voor het landschap. Doordat ze grazen maken ze ruimte voor vele soorten duinbloemen. Er ligt een wandelroute van maar liefst 14km lang. Deze leidt je door het gehele duingebied.

De Biesbosch

De Hollandse Biesbosch is een nationaal park in West-Brabant. Tezamen met de Brabantse Biesbosch vormt het Nationaal Park De Biesbosch. Het prachtige natuurgebied ligt tussen de rivieren de Nieuwe Merwede en de Beneden-Merwede. De zoetwatergetijden maken dat dit een uniek stukje natuur is. Hoe zit het dan met de getijden?

Zeeverbinding en getijdenverschil

Ondanks dat de Deltawerken ons land beschermen tegen het hoge water, kent de Sliedrechtse Biesbosch nog altijd een getijdenverschil tot wel 80 centimeter. Dit komt door dat het gebied via de Nieuwe Waterweg een open verbinding met de Noordzee heeft. Door het opkomende water van de zee, wordt de zoetwaterafvoer van rivieren bijna 50 kilometer het rivierengebied opgestuwd. Tijdens Eb getijde op zee, verdwijnt de druk weer en kan het rivierwater weer wegstromen.

Graslandpolders

De graslandpolders vind je aan de oostkant van het Eiland van Dordrecht. De flora is hier bijzonder te noemen. In de polders, zoals bijvoorbeeld het Kraaiennest of de Hengstpolder, voert Staatsbosbeheer al tientallen jaren een verschralingsbeheer uit. Het gevolg daarvan is dat ongewenste begroeiing plaats maakt voor vele bloemsoorten. Het feit dat de graslandpolders alleen via het water bereikbaar zijn, zorgt ervoor dat het bezoeken ervan een bijzondere beleving is.

Fauna en flora in De Biesbosch

In De Biesbosch leven divers diersoorten als, vossen, reeën en boommarters. De bekendste bewoner van De Biesbosch is natuurlijk de bever. Deze was al sinds het begin van de 19e eeuw uitgestorven in ons land. In 1988 zijn de eerste bevers weer uitgezet in De Biesbosch. Ze doen het zo goed dat er inmiddels al meer dan 300 bevers leven. Er zijn ook meer dan 100 burchten te vinden. Er zijn verschillende mogelijkheden om op zoek naar de bevers te gaan. Vanaf vier verschillende locaties worden er wandeltochten georganiseerd al dan niet in combinatie met een tocht per kano of rondvaartboot. Erg leuk en interessant om te doen. Vind hier een vakantiehuis Biesbosch.

Toegangspunten

Je ontdekkingstocht door De Biesbosch start bij een van de toegangspunten. Deze vind je in Drimmelen, Dordrecht of Werkendam. Ieder toegangspunt heeft zijn eigen identiteit te herkennen aan gekleurde bakens in de vorm van een kegel. Hiermee wordt aangeduid dat je in het Nationaal Park De Biesbosch bent.

Wandeltochten Biesbosch

Er zijn vele wandelroutes te vinden vanaf 1,5 tot wel 20 kilometer lang. Informatie hierover vind je bij de bezoekerscentra bij een van de toegangspunten. Sommige plekken zijn alleen met de boot bereikbaar. Hou ook rekening met het feit dat De Biesbosch een ruig natuurgebied is. Mede door de getijdenverschillen ontstaan er soms onverwachte situaties.
Met de boot

Huisje aan het water in Biesbosch huren

De meest optimale beleving van De Biesbosch heb je natuurlijk op het water. Dit kan natuurlijk met een rondvaartboot of kano. Nog leuker is het om dit met je eigen boot te doen. Vaar langs de prachtige overs, aanschouw de wilgenbossen of vaar door kronkelende kreekjes. Maak onderweg een stop voor een gezellige picknick. De Biesbosch is wel een uitgestrekt gebied en kent dus getijden verschillen. Hou hier dus goed rekening mee. Vind hier een huisje aan het water.

De Grote Peel

Het Nationaal Park De Groote Peel is een groot en rustig natuurgebied dat zeer waterrijk is. Het landschap is zeer divers. Je vindt er bossen en heidevelden en moerassen. Door de diversiteit en de vele vergezichten is het een heerlijk gebied om te wandelen.

Ontwikkeling van het landschap

Na de laatste ijstijd werd het steeds warmer en vochtiger. Hierdoor begon het ijs ten noorden van Nederland te smelten. Hierdoor werd het hier steeds vochtiger. In de Peelstreek liep het water slecht weg. Hierdoor ontstonden de eerste peelvennen. In de loop der tijd vulde deze plassen zich met afgestorven plantenmateriaal, dat door zuurstofgebrek niet verteerde. Hieruit ontstond laagveen.
Het veenmos dat er groeide, deed het daar zo goed, dat het langzamerhand het complete laagveen afdekte. Hierdoor begon de vorming van het hoogveen. Na honderden jaren was deze laag wel tot zes meter dik. De Peel is een van de weinige gebieden in Nederland waar nog hoogveen voorkomt.

Huidige situatie Grote Peel, natuurgebied 1400 hectare

Momenteel is De Grote Peel een natuurgebied van 1400 hectare. De turfwinning heeft variatie aangebracht in het landschap dat bestaat uit waterplassen, moerassen, bos en heidevelden. De geschiedenis van de turfwinning is nog steeds zichtbaar in de vorm van de grotere plassen, de veenputjes, en de peelbanen en peelvaarten.

Wetland en watervogels

De Groote Peel is een zeer belangrijk broedgebied voor watervogels. Om deze reden is het gebied dan ook erkent als ‘wetland’ is. Het is het enige wetland in de provincie Limburg. Er broeden zo’n honderd verschillende soorten vogels en enorm veel trekvogels doen ieder voor- en najaar het gebied voor langere of kortere tijd aan als tussenstop.

De Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen zijn een onderdeel van het Nationaal Park Nieuwland, dat gelegen is in Flevoland. Het is een enorm groot moerasgebied met bossen, rietvelden, graslanden en waterplassen. Voor vogels een enorm belangrijk gebied. Ganzen, lepelaars en aalscholvers voelen zich er helemaal thuis. Sinds 2006 is het ook het broedgebied voor de zeearend. Naast vogels vind je er ook klein wild zoals reeën en hazen. Deze trekken op hun beurt weer vossen aan.

Industrie

Bijzonder is dat het gebied ooit bestemd was voor de industrie. We praten over 1968. In de pas aangelegde Flevopolder ontstonden grote plassen water. Omdat er geen behoeft was aan industrie wat het moerassige gebied ingezaaid met riet. De natuur heeft zich hierna zelf verder ontwikkeld. Nu kom je in dit unieke natuurgebied wilde runderen, paarden en edelherten tegen. Zij zorgen door te grazen ervoor dat de graslanden openblijven en weer ruimte bieden aan allerlei planten. De enorme ruimte en rust in combinatie met de voedselrijkheid zorg ervoor dat het aantal verschillende dieren nog steeds groeit.

watervilla met aanlegsteiger in het bos

Vogelspotters

Het park is een walhalla voor vogelspotters. Je kan er zelf op ontdekkingstocht via de uitgezette wandelroutes. Je kan dit ook met een natuurgids doen. Deze kunnen je heel veel vertellen over het gebied. Wat ook leuk is, is om op safari te gaan met een boswachter. Naast wandeltochten kan je uitstekend mountainbiken.
Ga je met kinderen het park in, wandel dan het Dierenvriendjespad of het Kabouterpad. Kinderen kunnen ook hulpboswachter worden. Kortom erg leuk en leerzaam voor ze.

Nationaal Park Oosterschelde

Het Nationaal Park Oosterschelde heeft, welliswaar via de stormvloedkering, een open verbinding met de Noordzee. Tweemaal daags stroomt er zo’n 800 miljard liter zout water het gebied in en weer uit. Mede door de getijden is het een uniek natuurgebied. Zo vallen de slikken en zandplaten, welke tijdens de vloed onderwater staan, tijdens eb weer droog. De Oosterschelde heeft verder een erg interessante flora en fauna. Er leven honderden soorten dieren en planten in de brakwater gebieden. Erg fascinerend zijn de bruinvissen en zeehonden die er leven.

Landschap

De huidige Oosterschelde komt voort uit de reeds eeuwenoude strijd van de mens tegen het water dat tegenwoordig door de dijken en de dammen van de Deltawerken wordt omsloten. In vroegere tijden was de Oosterschelde een vrij kleine rivierarm. In de loop der tijd groeide die uit tot een krachtige rivierstroom. Door het slechte onderhoud aan de dijken en het verleggen van stromingen moest de mens zich steeds verder terugtrekken. Telkens weer werd het gebied getroffen door watersnoodrampen, totdat men na de laatste in 1953 besloot om Deltawerken uit te voeren.

Inlagen en karrevelden

Ter bescherming van het achterland bij bijvoorbeeld dijkdoorbraken zijn op de risicovolle plekken zogenaamde inlaagdijken achter de zeedijk gemaakt. Het stuk land tussen de zeedijk en de inlaagdijk, wordt een inlaag genoemd. Van oorsprong werden deze gebieden gebruikt voor de landbouw of veeteelt. Tegenwoordig zijn deze nattige moerassen prachtige natuurgebieden die zeer belangrijk zijn voor de vogels. Er broeden veel sterns en kokmeeuwen. Ook andere vogelsoorten die op andere plaatsen broeden kan je er terugzien.
Om de inlaagdijken te bouwen, werd grond uit de inlaag uitgegraven en vervolgens ‘uitgekard’. De zogenaamde karrevelden kan je nog steeds herkennen aan de stroken grond en de stroken waar de grond is uitgegraven.
De inlagen zijn zeer belangrijk voor heel veel vogels. In de meeste inlagen zijn nesten te vinden van bijvoorbeeld sterns en kokmeeuwen. Ook vogels die liever ergens anders broeden zijn vaak in inlagen te vinden. Als het eb is, zoeken ze naar voedsel op de slikken en platen. Bij vloed trekken ze zich terug op de inlagen en wachten daar totdat het weer eb wordt.

Slikken, platen en schorren

Een slik is een kaal stuk land dat buitendijks ligt, dat bij ieder vloed overstroomt. Op het moment dat een slik in het geheel door water wordt omgeven, wordt het een plaat genoemd. In de vochtige bodem van slikken en platen vindt je enorm veel soorten schelpen en wormen. Vele vogelsoorten doen zich hier tegoed aan. De platen zijn ook belangrijke rustplaatsen voor zeehonden die daar ook hun jongen zogen. Ter bescherming van de natuur zijn deze gebieden dan ook verboden terrein op het moment dat ze droogvallen.
In de loop der tijd zal een slik steeds verder opslibben. Op een gegeven moment komen dan de eerste planten. Zo ontstaat er langzaamaan een schor. Dit is een buitendijks gebied dat begroeid is met planten en waar kreekjes doorheen lopen. Doordat bij zeer hoge waterstanden de schor kan overstromen, moeten de planten wel bestand zijn tegen het zoute water. Je vindt er dus alleen zoutminnende planten. Voorbeelden hiervan zijn lamsoor en zeekraal.

Duinen Nederlandse kust

Huisje in natuur aan de Nederlandse kust huren? Duingebieden vind je langs een groot deel van de kust. Ze zijn belangrijk voor de bescherming van de kustgebieden. Je vindt er veel unieke planten en dieren. Je kunt hier ook prachtige wandelingen maken. Je kunt hier een huisje in de duinen huren. De duinen in Nederland zijn altijd natuur. Ze bieden ook veel vogels een rustplaats.
Tot slot
Dit was slechts een greep uit prachtige natuurgebieden die ons land rijk is. We hebben getracht om een zo breed mogelijk beeld te geven. Veel verschillende en unieke gebieden verspreid over het gehele land. We hopen dat we je hebben kunnen inspireren. Dus pak je camera, trek je wandelschoenen aan en ga er lekker op uit in ons eigen land.